Entra | Registra't

Actualitat

Els moviments migratoris

La desigualtat en la distribució de la població en els principals països provoquen un fenomen que no és exclusiu de les aus: els moviments migratoris, que es produeixen sobretot des de finals del segle XIX.

Principalment n'hi ha de 3 tipus:

  1. Del camp a la ciutat: A partir del 1920, amb la modernització agrària, molts pagesos van haver d'anar a la ciutat a guanyar-se la vida, un fenomen que va donar lloc al barraquisme.
  2. Emigració exterior: La manca de recursos i els períodes de guerra, amb nombrosos casos d'exili, van ser els motius principals per a l'emigració exterior al segle XX.
  3. Emigració interior: Els principals centres de creixement econòmic del segle XX es trobaven a Euskadi (pel ferro), i a Catalunya (tèxtil, conserves, manufactures) i a Madrid com a capital. 

La nostra contribució és Una caravana màgica, el llibre de Pepa Guardiola, amb il·lustracions de Laufer. Una aventura que ens mostra el poder de la imaginació. Voleu saber de què va? Idrina i els seus germans fugen del lloc on viuen quan un exèrcit destrueix la seua granja. No van sols: els acompanyen un donyet casolà i la bruixa Mirelma del bosc de l’Encís. Junt amb un grup de xiquets i xiquetes, i una gran colla de personatges fantàstics (fades, buberotes, una quarantamaula, un drac...) formen una caravana màgica per escapar de la guerra i arribar a refugis de pau. 

Descarrega la nostra infografia per a l'aula.

Infografia Els moviments migratoris