Entra | Registra't

Actualitat

Què saps de Silvestre Vilaplana?

Amb l’objectiu d’apropar-nos una mica més als lectors hem engegat aquesta sèrie de petites notícies biogràfiques sobre alguns dels nostres autors. 

Silvestre Vilaplana, a banda de ser un dels escriptors més destacats del panorama valencià, és professor de secundària. Explica llengua i literatura a l'IES La Foia d'Ibi. Ens conta que és una activitat que compagina força bé amb l'ofici d'escriure i que li permet, a més, estar en contacte amb bona part del seu públic lector, que són els joves. Per a Silvestre, parlar amb ells i entendre la seua manera de viure la lectura fa que s'esforce per crear novel·les que puguen ser addictives. 

A diferència del que molts pensen, per a ell fer d'escriptor no és sempre una feina tranquil·la i silenciosa en un despatx. Escriure també et porta a molts llocs per fer xarrades, participar en seminaris, congressos, presentacions o festivals literaris. Això és una de les coses que més li agrada a l'escriptor valencià. Ens diu que tot aquest circuit fa que conegues moltíssima gent interessant i que viatges d'aquí per allà amb prou freqüència. En el seu cas, gairebé cada setmana ha d'anar a un lloc o un altre, de manera que viu amb una intensitat notable el món literari. 

Malgrat aquesta vitalitat, sempre deixa temps per a escriure, tasca que per a ell és la part més important i la que més li agrada. Intenta dedicar-li cada dia un cert temps a escriure i per això cal tenir una disciplina i una voluntat d'esforç- El tòpic d'escriure només quan estàs inspirat és fals, segons ens diu. Fer un llibre per a ell, és necessitar moltes hores de trebal i de dedicació. 

Un exercici que l'ajuda molt a concentrar-se és l'esport. Li agrada córrer per alguna de les rutes naturals que envolten la ciutat d'Alcoi i juga a futbol (no sap gaire, ens diu rient-se) un parell de vegades per setmana amb els seus amics. L'altre hobby que més practica és la lectura. És un lector voraç que llegeix de manera desordenada gairebé qualsevol mena de llibre. Li agrada canviar la temàtica i la intensitat de les obres de lectura, de la mateixa manera que quan escriu també canvia el gènere i el tipus de públic a qui adreça les seues obres. Tot açò li permet escriure obres molt diferents i divertir-se amb l'escriptura perquè sempre està treballant amb coses noves. De fet, considera que gaudir com a autor és important per a transmetre al lector la passió per allò que s'està llegint, i per a ell és molt important la visió que té el lector del llibre.