Actualitat

Propòsts d'any nou III: aprendre alguna cosa nova

Mai no aniràs al llit sense saber una cosa nova, diu el refranyer. Deixant de banda la saviesa popular, el que sí que és clar és que per continuar creixent a la vida cal amarar-se de coneixement. I amb això no volem que pensis a assolir sabers inabastables, sinó que volem incitar-te a la curiositat. Ja sabem que les persones curioses tenen la necessitat de continuar coneixent-ne més perquè com més saben més preguntes es fan i això els porta a voler saber-ne més.

Sabies que hi ha l'anomenat efecte Dunning-Kruger? Consisteix en un biaix cognitiu en virtut del qual els individus incompetents tendeixen a sobreestimar la seva habilitat, mentre que els individus altament competents tendeixen a subestimar la seva habilitat en relació amb els altres. Està relacionat amb el biaix cognitiu de la superioritat il·lusòria. L'efecte és degut a la incapacitat dels individus incompetents per reconèixer la seva pròpia ineptitud, i que els individus molt competents tendeixen a subestimar-ne la competència relativa.

L'efecte Dunning-Kruger va ser descrit pels psicòlegs socials David Dunning i Justin Kruger el 1999 i els va fer mereixedors, a tots dos, del Premi Nobel de Psicologia el 2000.

T'hem ensenyat alguna cosa nova? T'han sorgit noves preguntes? No deixis mai de sadollar la teva curiositat ni de fer-te noves preguntes. Les respostes segur que ja saps on trobar-les. Ho anem dient des de fa temps: el canvi creix als llibres.

Notícies relacionades