Actualitat
19/07/2019
Els alumnes de filologia catalana i "L'últim vaixell" de Gemma Pasqual
A l'assignatura "Literatura per a xiquets i joves", de la doctora Gemma Lluch.
Si hi ha una idea que a Jollibre sempre tractem de transmetre és que els llibres, malgrat anar acompanyats d'una etiqueta que fa referència a l'edat de la lectura, no tenen cap fixació generacional. De cada llibre s'aprén, a més, la relectura de llibres de la infantesa serveix per a assabentar-nos del fet que qui ha crescut som nosaltres, i que copsem informació i idees que abans no era possible.
Açò mateix ha succeït amb "L'últim vaixell", de la Gemma Pasqual, a les classes del grau de Filologia catalana a la Universitat de València, impartides per la doctora Gemma Lluch als alumnes de tercer i quart de carrera. Els alumnes varen analitzar a fons què significava aquesta lectura i, sobretot, la precisa ideologia que l'escriptora valenciana hi deixa amb cada mot. Subtil, eficaç, amb un estil senzill que penetra en els lectors fins a aconseguir que un llibre catalogat com a LIJ interesse els lectors més avesats.
Maria Victòria Badia i Palanca hi diu:
"L’últim vaixell ens situa en els últims dies de la Guerra Civil i els primers mesos de la postguerra. En eixos últims moments del conflicte bèl·lic, Alacant, l’última ciutat que va caure en mans feixistes, s’omplia a vessar de republicans intentant fugir des del seu port cap a un exili incert. Als qui no pogueren, o no volgueren fugir, els esperaven la crueltat i l’horror franquista, la fam i la misèria, la por, els camps de concentració, els afusellaments, la mort o l’intent de genocidi cultural, entre altres. És aquest període tan important i que no es pot oblidar el que s’hi mostra. Així, el llibre reivindica una memòria històrica que no deu caure en oblit, però també uns valors com, per exemple, l’amistat, l’amor o la solidaritat."
Voleu descobrir l'article sencer? Feu clic al següent enllaç: https://dfcdocencia.blogs.uv.es/el-circuit-de-lectura-lexemple-de-lultim-vaixell/
Des de Jollibre aprofitem per a recomanar el nou blog del Departament de Filologia Catalana com a eina de treball, on trobareu ressenyes i un contingut molt valuós per a la docència: https://dfcdocencia.blogs.uv.es