Entra | Registra't

Actualitat

Michael Ende

Creus que ho saps tot de Michael Ende?

Ací van algunes curiositats que possiblement no sabies.

  1. No feia distinció entre literatura per a xiquets i per a adults. A l'hora d'escriure no diferenciava perquè ell no considerava haver canviat en créixer.
  2. Abans d'escriptor va treballar com a actor, guionista d'espectacles de cabaret i crític cinematogràfic.
  3. El seu pare va ser un pintor surrealista (encara que va quedar relegat a massatgista durant el govern de Hitler). La vida i obra de Michael es van veure molt influïdes pel seu pare i el seu entorn, ja que va viure envoltat d'escultors, escriptors i pintors.
  4. Michael Ende va escriure i va estimar la literatura, alguna cosa que es nota en les estructures més complexes (metaliteratura) i apel·lacions al lector.
  5. Els seus llibres s'han traduït a més de 40 idiomes i han venut més de 45 milions d'exemplars.
  6. Ende, en alemany, significa final. Michael Ende no va deixar passar això ni com a eina de treball ni com a picada d'ullet al lector.
  7. Va renegar de l'adaptació cinematogràfica de la història interminable, arribant a sol·licitar la seua eliminació dels crèdits. Va dir textualment que li semblava "repugnant".
  8. En 1973 va publicar Momo, encara que amb grans dificultats a causa de la dura crítica social que comporta la història. En 1974 va ser guardonada amb el "Premi de Literatura Adolescent d'Alemanya".
  9. Potser la Vetusta Morla, de La Història Interminable, i Casiopea, de Momo, són les dues tortugues més conegudes d'Ende, però no són les úniques.
  10. Pots visitar el Michael Ende Museum a Munic, Alemanya. Trobaràs obres de l'autor en diversos idiomes, manuscrits, pintures del seu pare, llibres de la seua biblioteca privada, i la seua col·lecció de figures de tortugues fetes de tota classe de materials.


T'has quedat amb ganes de saber més? Descàrrega la nostra infografia sobre Momo, penja-la a la teua aula, emmarca-la per al teu racó de lectura o comparteix en xarxes totes les seues curiositats.

Infografia: Curiositats de Momo